Top

Vakgebied Industriële Veiligheid blijft zich ontwikkelen

10 dec

Vakgebied Industriële Veiligheid blijft zich ontwikkelen

16e editie Jaarcongres Industriële Veiligheid op 30 januari belicht alle aspecten van veiligheid binnen de industrie

Breda, 10 december 2019 – Op donderdag 30 januari 2020 organiseert Heliview Conferences & Training de 16e editie van het Jaarcongres Industriële Veiligheid in DeFabrique in Utrecht. Het blijvende succes van dit branche-evenement geeft aan dat er een voortdurende wens is naar meer kennis op het gebied van veiligheid binnen de industrie. Een reeks toonaangevende sprekers en vooraanstaande bedrijven zet ook dit jaar de meer dan 500 vakgenoten aan het denken.

Het Jaarcongres Industriële Veiligheid toont de laatste ontwikkelingen op het gebied van machine-, proces- en explosieveiligheid en zoomt in op alle facetten van veiligheidscultuur en -gedrag. Het centrale thema op 30 januari aanstaande is ‘samenhang in veiligheid’, refererend aan de wetenschap dat industriële veiligheid uit verschillende elementen bestaat, die allen op elkaar ingrijpen.

Veilig de weg op met de Stint
De Stint, en dan met name de veiligheid van dit voertuig, is al lange tijd onderwerp van discussie. Sinds het gebruik van de oude versie van de Stint niet langer is toegestaan, werkt men aan een nieuw ontwerp. Dit dient te voldoen aan de eisen uit de Verordening voor twee- en driewielige voertuigen. Daar komt bij dat de Europese Commissie onlangs heeft aangegeven dat voertuigen zoals de Stint als machines moeten worden beschouwd. In een expertsessie gaan Marieke Coumans, advocaat CE-markering en Edwin Renzen, uitvinder van de Stint en Managing Partner van Stint Urban Mobility in op de gevolgen voor het ontwerpproces. Deze sessie richt zich vooral op productveiligheid.

Veilig gedrag bevorderen bij KLM
Het programma bestaat uit inspirerende keynotes, hands-on praktijkcases, workshops, expertsessies en rondetafelgesprekken. Een van de expertsessies wordt verzorgd door Jaap van den Berg, Safety Culture Manager bij KLM Royal Dutch Airlines. In die positie zoekt hij continu naar aansprekende en beeldende interventies om het veiligheidsbewustzijn te verhogen en veilig gedrag te bevorderen. In een complexe en wereldwijde 24/7 onderneming als KLM liggen er voortdurend incidenten op de loer. Van den Berg laat onder andere zien hoe je met die incidenten kunt omgaan en hoe je ervan kunt leren om de productieveiligheid te verbeteren.

Industrie onder vergrootglas
Jan Terlouw, kernfysicus, oud-politicus en schrijver, komt de laatste tijd geregeld in het nieuws met zijn pleidooi om meer rekening te houden met de toekomstige generaties. Aan het eind van het Jaarcongres Industriële Veiligheid, waarin het toch vooral draait om de industrie, plaatst Terlouw kritische kanttekeningen. Wat doen we de oceanen aan met al die miljoenen tonnen plastic afval? Wat gebeurt er met de laatste stukken regenwoud als we zo door blijven kappen? “Waar zijn we als collectief mee bezig en waar brengt dat ons over 50 jaar”, vraagt Terlouw aan zichzelf en zijn toehoorders. Handelen we uit hebzucht of maken we ruimte voor nieuw leven? Het zijn thema’s die Terlouw ontroeren en die hij tegen het licht wil houden.

Veiligheid verbindende factor
Heliview Jaarcongres Industriële Veiligheid 2020“Het Jaarcongres Industriële Veiligheid is de perfecte kans om in één dag volledig geïnformeerd te worden over de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid binnen de industrie”, aldus Jasper Lazet, Event Director & Industry Cluster Lead van Heliview Conferences & Training. “Het congres is gericht op ontwerpers, bouwers, onderhouders en de gebruikers van industriële machines en installaties, met als verbindende factor veiligheid. Het succes van dit jaarcongres wordt mede bepaald door een inhoudelijk programma dat wordt gekenmerkt door een hoog praktijkgehalte, nu weer met bijdragen van onder andere het Ministerie van Defensie, KLM en Stint Urban Mobility, NEN en TU Delft. Daarnaast bieden we ruimte aan zo’n 70 exposerende bedrijven, wat een impuls is voor de informatievoorziening naar bezoekers.”

Deelname is kosteloos voor (senior) specialisten en professionals werkzaam bij een eindgebruikersorganisatie binnen de industrie. Kijk voor meer informatie en aanmelden op iv.heliview.nl.

Over Heliview Conferences & Training
Met onze congressen en trainingen leggen wij de basis voor kennisoverdracht, vergroten wij praktische vaardigheden en brengen wij waardevolle zakelijke contacten tot stand.

Om u de meest actuele vakinhoudelijke kennis en vaardigheden te bieden en daarnaast persoonlijke netwerkmogelijkheden te brengen, werken 35 collega’s iedere dag hard aan de organisatie van 30 congressen en 15 trainingstitels op het gebied van ICT, automotive, finance en industrie.