Top

Topics in plaats van keywords

31 mrt

Topics in plaats van keywords

De impact van Google’s RankBrain

De klant is koning. Dat spreekt voor zich. Toch leek dat in de internetwereld dat lange tijd niet op te gaan. Alles draaide om de zoekresultaten. Klantbeleving? Dat was beduidend minder relevant. Daar komt nu een kentering in. Onder andere door de komst van Google’s RankBrain spelen gebruikerservaring en organische vindbaarheid een steeds belangrijkere rol bij ranking.

Kwaliteit zoekresultaten verbeteren
Google introduceerde RankBrain om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren. Door middel van kunstmatige intelligentie kan RankBrain de zoekvraag namelijk interpreteren. Inschatten. Verbanden leggen. En naar mate er meer zoekopdrachten worden geplaatst, leert RankBrain steeds meer bij. De resultaten worden sneller geleverd én zijn beter. Op dit moment gaat dat nog niet zonder slag en stoot. Diverse grote partijen plaatsen geen advertenties meer op YouTube, omdat ze onder andere naast filmpjes van terroristische organisaties werden geplaatst.

3,5 miljard zoekopdrachten
Toch is het zinvol even stil te staan bij de ontwikkeling die RankBrain teweeg brengt. Google kon natuurlijk al zoeken op synoniemen en op ‘strings not things’, maar deze zoekmethodes zijn allemaal gebaseerd op menselijke input. Met de 3,5 miljard zoekopdrachten die Google dagelijks verwerkt, is dat niet meer te doen.

Sneller betere zoekresultaten
Elke dag worden namelijk vragen gesteld die nog nooit eerder zijn gesteld. En hoewel het om een relatief klein percentage gaat, hebben we het nog steeds over enkele honderden miljoenen nieuwe zoekopdrachten per dag. Daar zitten ook complexe vraagstellingen bij, waarbij de vraag in de vorm van een zin wordt gesteld. Dat zal steeds vaker gebeuren, naarmate mensen hun zoekopdracht inspreken. RankBrain is zo ontwikkeld, dat het zulke vragen kan interpreteren en met passende antwoorden op de proppen komt. Sneller en beter dan tot nu toe het geval was.

Topics in plaats van keywords
Eén van de belangrijkste gevolgen van de werkwijze van RankBrain is dat de ervaring van de gebruiker belangrijker wordt. Het wordt gebruiksvriendelijker om te zoeken. Je hoeft niet langer de exacte zoektermen in te typen om het gewenste antwoord te vinden. Webteksten draaien dan niet langer om focus keywords, maar om topics. Om onderwerpen. RankBrain zal steeds beter begrijpen waar de vraag over gaat én waar de website over gaat, waardoor de kwaliteit van de matches verbetert.

Gebruiksvriendelijke content
Bijkomend voordeel is dat de noodzaak om keywords structureel een aantal keer in te bedden in een tekst afneemt, naar mate RankBrain zich verder ontwikkelt. Als Google beter interpreteert en verbanden legt, kunnen omschrijvingen en synoniemen net zo goed volstaan. RankBrain legt zelf het linkje wel. Dat komt de leesbaarheid van teksten en de gebruiksvriendelijkheid in veel gevallen zeker ten goede. Maar zoekmachines kijken verder dan naar content alleen. Ook de vormgeving, veiligheid en snelheid worden meegewogen. Al met al is de gebruiker bij al deze ontwikkelingen zeker gebaat.