Top

Herman Miller verwerkt meer uit de oceaan weggehouden plastic in de Aeron-stoel

16 sep

Herman Miller verwerkt meer uit de oceaan weggehouden plastic in de Aeron-stoel

In het portfolio van Aeron-stoelen, inclusief de nieuwe kleurstelling Onyx Ultra Matte, en andere product- en verpakkingsoplossingen van Herman Miller, zal zwerfplastic worden verwerkt dat verzameld is in de buurt van waterwegen. Dit is onderdeel van het beleid van het bedrijf om in 2030 in alle materialen 50% gerecyclede stoffen te gebruiken.

Amsterdam, 16 september 2021Herman Miller (NASDAQ;MLHR) gaat in het gehele portfolio van Aeron-stoelen uit de oceaan weggehouden plastic verwerken. De stoel in de nieuwe kleurstelling Onyx Ultra Matte zal bijvoorbeeld tot 1,13 kg aan plastic zwerfvuil bevatten, dat verzameld is in de buurt van waterwegen. Deze wijzigingen van materiaalgebruik in het Aeron-portfolio zullen naar verwachting voorkomen dat jaarlijks meer dan 150 ton aan plastic de oceaan bereikt. Dat komt overeen met ongeveer 15 miljoen plastic waterflesjes [1].

Deze wijzigingen komen voort uit Herman Miller’s lidmaatschap van NextWave Plastics, de voortdurende inzet voor duurzaamheid en het langetermijndoel om tegen 2030 in alle materialen ten minste 50% gerecyclede stoffen te gebruiken, inclusief het gebruik van uit de oceaan weggehouden plastic.

Nieuwe ontwerpen en textielsoortencollectie
De Aeron-stoel is de laatste in een groeiende lijst van producten die Herman Miller opnieuw heeft ontworpen met gebruik van uit de oceaan weggehouden plastic. De inspanning omvat ook delen van de onlangs gelanceerde OE1 Werkruimtecollectie, de Sayl-stoel in Europa, opbergladen als onderdeel van ladeblokken en de nieuwste textielsoortencollectie Revenio, die is gemaakt van 100% gerecycled materiaal en een biologisch afbreekbaar polyester bevat. Het bedrijf verkleint ook zijn voetafdruk door het toevoegen van uit de oceaan weggehouden plastic aan retourkratten waarmee stoelonderdelen van en naar leveranciers worden gestuurd en plastic zakken die worden gebruikt om producten veilig te vervoeren.

“Elk jaar komt er naar schatting meer dan acht miljoen ton plastic in de oceaan terecht. Dit komt ongeveer overeen met het elke minuut dumpen van een vuilniswagen vol plastic in de oceaan,” aldus Gabe Wing, Director of Sustainability van Herman Miller. “We hebben ons aangesloten bij NextWave om een actieve rol te spelen bij het aanpakken van de plasticsoep en hebben een breed net uitgeworpen voor mogelijkheden om uit de oceaan weggehouden plastic in onze wereldwijde activiteiten te integreren. We zijn trots op de vooruitgang die we al hebben geboekt op het gebied van verpakkingen en textielsoorten en we willen graag ons steentje blijven bijdragen om te voorkomen dat schadelijk plastic onze oceanen bereikt door het toe te voegen aan de iconische Aeron-stoel.”

Plastic uit de oceaan weghouden
Door uit de oceaan weggehouden plastic in al deze producten en verpakkingsoplossingen te integreren, schat Herman Miller dat er jaarlijks tot 234 ton plastic uit de oceaan wordt weggehouden, wat gelijk staat aan het voorkomen dat er jaarlijks bijna 400.000 plastic melkpakken of 23 miljoen waterflesjes in de oceaan terechtkomen [1].

Uit de oceaan weggehouden plastic is materiaal dat nog niet in de oceaan terecht is gekomen en wordt geclassificeerd als “onbeheerd afval.” Dat wil zeggen plastic dat niet is ingezameld, dat waarschijnlijk ook niet zal worden ingezameld en dat binnen 50 kilometer van de kust wordt aangetroffen. Bekende voorbeelden van in zee terechtkomend plastic zijn plastic flessen, melkpakken, doppen en vistuig.

De kracht van collectieve actie
Als plastic afval zich ophoopt in kuststeden werken leveranciers samen met lokale zwerfvuilopruimers om het plastic te verzamelen. Na het verzamelen wordt het materiaal vermalen, gewassen en worden er korrels van gemaakt. Daarna wordt het verkocht aan fabrikanten die het plastic testen en opnieuw bewerken om het in producten te verwerken.

“Als we op de huidige koers doorgaan, lopen we het risico dat de hoeveelheid nieuw plastic die elk jaar in de oceaan terechtkomt verdrievoudigt. Een cruciale strategie om dat te voorkomen is om de waarde van uit de oceaan weggehouden plastic te laten zien. Door de Aeron-stoel op de markt te brengen die is gemaakt van uit de oceaan weggehouden plastic bewijst Herman Miller niet alleen de commerciële waarde van het materiaal, maar toont het ook de kracht van collectieve actie bij het ontwikkelen van toeleveringsketens voor uit de oceaan weggehouden plastic”, zegt Dune Ives, CEO van Lonely Whale. “Herman Miller en alle leden van het NextWave Plastics consortium nemen de nodige actie om vandaag de dag een positieve impact te hebben voor de oceaan en voor ons allemaal.”

Creëren van vraag en stimuleren van economieën
Het plastic dat in de Aeron-stoel wordt gebruikt, komt momenteel uit India en Indonesië, twee van de vele locaties waar Herman Miller en andere bedrijven die lid zijn van NextWave vraag creëren en een toeleveringsketen voor dit materiaal opzetten. Door uit de oceaan weggehouden plastic uit deze gebieden te halen, hebben de bedrijven zowel een economische als sociale impact door lokale gemeenschappen te ondersteunen en mensen in dienst te nemen die hun brood verdienen met het verzamelen van zwerfvuil in de buurt van de kustlijn.

“We doen meer dan alleen het milieu te ontlasten,” aldus Bob Teasley, Director of Supply Management bij Herman Miller. “Door samen te werken met kustgemeenschappen over de hele wereld om uit de oceaan weggehouden plastic te oogsten, vergroten we de vraag, creëren we banen en stimuleren we economieën.”

Het beste, beter voor de aarde gemaakt
Herman Miller heeft de Aeron-stoel verder ontwikkeld en er uit de oceaan weggehouden plastic in verwerkt, zonder afbreuk te doen aan wat hem tot de beste bureaustoel ter wereld maakt.

De duurzaamheid en innovatie van de Aeron-stoel zijn sinds de introductie bijna 30 jaar geleden steeds doorgegaan. De stoel, in 1994 door Bill Stumpf en Don Chadwick ontworpen en in 2016 opnieuw ontworpen, bleek baanbrekend in zowel ergonomie als materiaalinnovatie, zonder het standaard gebruik van schuim, stof of leer dat destijds in de meeste bureaustoelen te vinden was.

De Aeron-stoel is de meest verkochte zitoplossing van Herman Miller en heeft tal van prijzen en erkenningen ontvangen, waaronder de Good Design Award (GDA) van het Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design, de FIRA (Furniture Industry Research Association) award en de IDSA Designs of the Decade award. Bovendien maakt hij deel uit van de permanente collectie van het MoMA. Het was ook het eerste product van het bedrijf dat het toonaangevende Cradle to Cradle V3 Silver Level-certificaat ontving, op grond van prestaties op gebied van milieu en sociaal verantwoord ondernemen.

Nieuw ontwerp Aeron-stoel
Afhankelijk van de configuratie kan het uit de oceaan weggehouden plastic in de Aeron worden aangetroffen in de afdekking van het frame en het kantelmechanisme van de stoel. De stoel bevat tussen de 0,227 en 1,13 kg van het materiaal, wat gelijk staat aan ongeveer 23 tot 114 plastic waterflessen. De nieuwe kleurstelling Onyx Ultra Matte bevat de grootste hoeveelheid uit de oceaan weggehouden plastic: bijna 1,13 kg per stoel. Alle stoelen in het Aeron-portfolio zijn tot 90% recyclebaar [3] en bestaan voor meer dan 50% uit gerecycled materiaal [2].

Aeron is verkrijgbaar in een palet van vier kleurstellingen, gebaseerd op elementen ontleend aan de aarde. Onyx is een dramatische zwarte toon, om de Aeron een ultramoderne feel te geven. Graphite is een karakteristiek donkergrijs, met een klassieke getextureerde afwerking. Carbon biedt een evenwichtige neutrale look die het even goed doet in warme als in koele omgevingen. Mineral is het lichtst en licht de subtiele punten van de Aeron op, ideaal voor open ruimten. Elk onderdeel van de stoel is doordacht ontworpen, waardoor een fundamenteel harmonieus kleurenpalet is ontstaan.

De nieuwe Aeron-kleurstelling Onyx Ultra Matte is in Noord-Amerika vanaf september 2021 te bestellen. Alle Aeron-kleuren en -configuraties zullen worden bijgewerkt om uit de oceaan weggehouden plastic te bevatten en zullen binnenkort te bestellen zijn. Andere toepassingen met uit de oceaan weggehouden plastic, waaronder OE1, verpakkingen en de Revenio-textielsoortencollectie zijn nu in productie.

Over Herman Miller
Herman Miller is een internationaal erkende marktleider op het gebied van design. Sinds de oprichting in 1905 hebben de innovatieve, probleemoplossende ontwerpen en meubels van het bedrijf het beste in mensen naar boven gehaald, waar ze ook wonen, werken, leren, genezen en spelen. In 2018 heeft Herman Miller de Herman Miller Group opgericht, een zorgvuldig geselecteerde, complementaire merkenfamilie, die onder andere Colebrook Bosson Saunders, DWR, Geiger, HAY, Maars Living Walls, Maharam, naughtone en Nemschoff omvat. De Herman Miller Group, die zich laat leiden door een gedeeld doel – design ten gunste van de mensheid – geeft vorm aan plaatsen die ertoe doen voor klanten en draagt tegelijkertijd bij aan een rechtvaardigere en duurzamere toekomst voor iedereen. Voor meer informatie gaat u naar www.hermanmiller.com/about-us.

Over NextWave Plastics
NextWave Plastics is een door de industrie geleide, open-source samenwerking tussen toonaangevende technologiebedrijven en consumentenmerken om het eerste wereldwijde netwerk van toeleveringsketens voor uit de oceaan weggehouden plastic te ontwikkelen. Dit consortium, in het leven geroepen door Lonely Whale, heeft tot doel plastic in onze economie en uit de oceaan te houden en heeft zich ertoe verbonden om tot 2025 te voorkomen dat 25.000 ton plastic afval in de oceanen terechtkomt in landen die het meest worden getroffen door plasticvervuiling. Tot de leden behoren Dell Technologies, Bureo, CPI Card Group, Herman Miller, HP Inc, Humanscale, IKEA, Interface, Solgaard en Trek Bicycle. In 2021 kreeg NextWave de hoogste onderscheiding bij de United Nations SDG Action Awards, die over de hele wereld organisaties erkennen die mensen mobiliseren, inspireren en verbinden om positieve verandering teweeg te brengen voor mensen en de planeet. Ga voor meer informatie naar www.nextwaveplastics.org, volg ons op Twitter via @NxtWavePlastics, of maak verbinding op LinkedIn.

[1.] Gebaseerd op jaarlijkse verkoopprognose
[2.] Gebaseerd op het wereldwijd meest verkochte model
[3.] Gebaseerd op beschikbare recyclingfaciliteiten