Top

Dynatrace biedt met 3D geprinte ‘UFO’ laagdrempelige oplossing voor monitoring ontwikkelstraat

13 feb

Dynatrace biedt met 3D geprinte ‘UFO’ laagdrempelige oplossing voor monitoring ontwikkelstraat

Een nieuw systeem voor statuswaarschuwingen draagt bij aan een beter bewustzijn van kwaliteit, betere communicatie en snellere foutdetectie

Utrecht, 13 februari 2017 – Digital performance management bedrijf Dynatrace kondigt de lancering aan van de UFO. Dit is een innovatief apparaat dat oplicht wanneer het problemen in applicatiecode detecteert. De naam van het device refereert aan zijn vorm; het lijkt op een vliegende schotel. De UFO verbetert de samenwerking tussen teams die actief zijn in verschillende stadia van het ontwikkelproces. Het apparaat is daarmee uitermate geschikt voor bedrijven die beschikken over verschillende verspreide ontwikkelteams.

_MG_0366.JPG_kleinDe UFO’s van Dynatrace worden bevestigd aan het plafond van een afdeling en staan in verbinding met de operationele digital performance management platforms. Vanaf die plek geeft het device aan de hand van een kleur een statusupdate van de kwaliteit van de code, zowel in ontwikkeling als in productie. Als alles goed verloopt, dan licht de UFO groen op. Hij wordt rood wanneer problemen worden waargenomen zodat engineers worden gewaarschuwd voor verkeerde code die de user experience beïnvloeden en de operationele kosten laten toenemen. De lichten van alle UFO’s moeten op groen staan voordat een code naar een volgend niveau kan gaan in het ontwikkelproces. Hierdoor zijn bedrijven in staat hoge standaarden en hoge kwaliteit van de code te waarborgen gedurende iedere fase van dit proces. Door de markante plek en uitstraling van de UFO is voor iedereen in het bedrijf direct inzichtelijk wat de status van een project is.

Kwaliteit gegarandeerd
Andreas Grabner, Technology Strategist, bij Dynatrace, legt de reden achter deze innovatie uit. “Ik vergelijk de ontwikkeling van code met een auto op een lopende band. Er is één team bezig met de deuren, een ander werkt aan de motor, maar aan het eind moet alles geassembleerd worden en werken. Dat geldt ook voor digitale diensten. Wanneer je een app maakt voor online bankieren dan werkt er één team aan de log-in, een ander is bezig met de koppeling met het account, en ga zo maar door. Als ieder team een UFO gebruikt, dan loopt de assemblagelijn vlekkeloos. De kwaliteit wordt in ieder stadium gegarandeerd, omdat code niet opschuift naar een volgende fase voordat het helemaal perfect is. Met deze visuele tool is het eenvoudiger om de digitale performance te waarborgen, omdat het afdwingt dat alleen kwaliteitscode in productie komt.”

Realtime inzicht
De UFO’s visualiseren kwaliteit in iedere fase van het ontwikkelproces, met een apart device voor ieder ontwikkelteam. De bovenste ring met ledlampjes monitort de ‘trunk’; dit is de performance van de applicatie zoals het de verschillende ontwikkelfasen doorloopt. De onderste ring leds monitort de huidige ‘sprint’, waarbij de status wordt getoond van de applicatie wanneer deze eenmaal in productie is. Als er problemen zijn, krijgen de ledlampjes een rode kleur, waardoor ontwikkelaars attent worden gemaakt op fouten die moeten worden rechtgezet. Gezien het feit dat de UFO de engineers realtime op de hoogte houdt, kunnen problemen snel worden opgelost zodat de codekwaliteit kan worden gehandhaafd gedurende de gehele lifecycle.

Samenwerking
“De werkwijze van DevOps is gebaseerd op samenwerking en delen. We wilden dan ook een manier vinden om deze gedachtegang te ondersteunen”, legt Andreas Grabner uit. “Bedrijven hebben vaak enorme ontwikkelteams, verspreid over verschillende verdiepingen en afdelingen. Het is dan ook lastig om in verbinding te komen en blijven met elkaar. Hoe kun je dan weten dat er collega’s gefrustreerd zijn of worstelen met een bepaald probleem? Onze UFO’s helpen deze verspreide teams communiceren, want een snelle blik op een andere afdeling leert al hoe de situatie is en kan wijzen op problemen. Deze manier van samenwerking past heel goed bij de DevOps manier van werken. Dat is waarom we de ontwerpen van de UFO hebben vrijgegeven, zodat ontwikkelaars hun eigen UFO kunnen ontwikkelen met een 3D-printer. De UFO is tevens leverancieronafhankelijk en functioneert dus met ieder monitoring platform.” Dit ontwerp is beschikbaar op: https://github.com/Dynatrace/ufo.

Post Tags: