Top

Doorontwikkeling HIT® pv-modules van Panasonic

22 jan

Doorontwikkeling HIT® pv-modules van Panasonic

Nieuwe generatie behaalt efficiëntie van 20 procent

’s-Hertogenbosch, 22 januari 2019Panasonic introduceert een nieuwe generatie van zijn HIT-modules. Alle varianten van deze hoogwaardige modules behouden de bekende kenmerken en voordelen, maar bieden daarnaast een hogere efficiëntie. Eindgebruikers kunnen daardoor met hetzelfde oppervlak aan modules meer vermogen opwekken, en dus een hogere opbrengst realiseren.

Vier modellen
De HIT-modules van Panasonic biedt eigenaren maximale installatieflexibiliteit en de mogelijkheid om een zeer hoog vermogen te genereren, zelfs op een klein oppervlakte of bij een complexe dakopbouw. De nieuwe HIT-lijn is vanaf juni 2019 beschikbaar en telt vier verschillende modules, elk met specifieke kenmerken:

 1. HIT® N250
  De nieuw, smalle N250-module is speciaal ontworpen voor gebruik op daken met een complexe indeling die in eerste instantie niet de optimale omstandigheden lijken te bieden voor het opwekken van zonne-energie. Deze module met 72 cellen heeft een afmeting van 798 x 1.580 mm, levert een maximaal opgewekt vermogen van 250 watt en heeft een modulerendement van 19,8 procent. De module biedt veel flexibiliteit bij plaatsing, ook in situaties die eigenlijk ongeschikt lijken.
 2. HIT® N300
  De 88 cellen tellende N300-module heeft een maximale opbrengst van 300 watt en een modulerendement van 19,5 procent. Deze module meet 1.053 x 1.463 mm, waarmee hij op verschillende soorten daken kan worden geïnstalleerd. Zo kunnen op een dak van zes meter lang bijvoorbeeld vier N300-modules worden geplaatst.
 3. HIT® N335
  De krachtigste module van Panasonic is nu de HIT N335 die 96 cellen telt, een maximaal opgewekt vermogen van 335 watt levert en een modulerendement van 20 procent heeft.
 4. HIT® Kuro
  De volledig zwarte HIT Kuro-module heeft nu een maximale opbrengst van 330 watt en een modulerendement van 19,7 procent.

Hoger rendement
Het rendement van zowel de HIT N335 als de HIT Kuro is hoger dan het gemiddelde rendement van kristallijne modules. Panasonic heeft dit onderscheid gerealiseerd met behulp van heterojunctie-technologie waarbij de monokristallijne wafer is gecoat met een ultradunne amorfe silicoonlaag. Daarnaast hebben de N335- en Kuro-modules een 40 millimeter dik frame dat sneeuw- en windbelasting tot 5.400 Pa kan weerstaan. De modules kunnen zowel horizontaal als verticaal worden bevestigd, wat voor meer flexibiliteit bij het installeren zorgt.

“We werken voortdurend aan het verbeteren en doorontwikkelen van onze hoogefficiënte HIT-modules”, stelt Shigeki Komatsu, General Manager Solar Europe bij Panasonic. “Daarmee maken we de opwekking van zonne-energie nog aantrekkelijker, zowel voor private als commerciële investeerders.” In het kader van dat laatste hanteert Panasonic een modulair systeem: modulevarianten van alle verschillende afmetingen kunnen met elkaar worden gecombineerd, zodat bij ieder dak optimaal gebruik kan worden gemaakt van de beschikbare oppervlakte.

Kwaliteitsinspanning
Panasonic is toegewijd om de best mogelijke kwaliteit te leveren en realiseert dit door naast verplichte producttests ook tal van vrijwillige tests uit te voeren. Het resultaat hiervan is dat de hoogefficiënte modules van Panasonic nog steeds een temperatuurcoëfficiënt hebben van slechts -0.258 %/°C. Een ander voorbeeld van de kwaliteitsinspanningen is de waterafvoer die Panasonic heeft ingebouwd in de hoeken van de moduleframes. Deze zorgt ervoor dat (regen)water wordt afgevoerd over het moduleglas, waardoor vuil wordt verwijderd zodat rendement wordt behouden.

Garanties
Doordat Panasonic kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, kan de fabrikant product- en prestatiegaranties voor een periode van 25 jaar afgeven. Hiermee wordt de eigenaar gedurende lange tijd maximale zekerheid geboden. Zo verzekert de fabrikant dat de HIT-modules aan het eind van de garantieperiode nog altijd 86,4 procent van hun oorspronkelijke maximale opbrengst leveren. Garantieclaims worden echter zelden ingediend. In januari 2018 ging het om 0,004 procent van de ongeveer 4 miljoen modules die tot die tijd in Europa waren verkocht.

De nieuwe HIT-modules zijn te zien op de stands van Grid Parity Concepts (GPC) en BayWa tijdens de InterSolution op 23 en 24 januari 2019 in Gent, België. GPC is te vinden op standnummer 8431en BayWa op 8407.

Over Panasonic
De Panasonic Corporation is een wereldleider in de ontwikkeling van diverse elektronicatechnologieën en -oplossingen voor klanten in de consumentenelektronica, huisvesting, autosector en business-to-business. Het bedrijf vierde in 2018 haar honderd jarig bestaan en heeft zich ontwikkeld tot een wereldspeler. Het heeft nu 591 werkmaatschappijen en 88 gelieerde bedrijven over de hele wereld, met een geconsolideerde netto-omzet van 61,4 miljard euro in het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2018. Alle afdelingen streven het creëren van nieuwe waarde via innovatie na. Zo realiseert het bedrijf door middel van zijn technologieën een beter leven en een betere wereld voor zijn klanten. Voor meer informatie over Panasonic:http://www.panasonic.com/global.