Top

De vele levens van content – die zie je terug in je ROI

29 mei

De vele levens van content – die zie je terug in je ROI

Goede content heeft vele levens. Dat blijkt wel uit een artikel dat ergens in een online-archief van het NRC was weggestopt. Zonder dat de redactie iets deed, ging dit artikel in vijftien maanden vijftien keer viral. En wat geldt voor het NRC, geldt ook voor bedrijven. Zo zag ik dat een blog van één van mijn klanten een tweede leven kreeg en daarna zelfs een derde. En wie weet wat er in de toekomst nog meer gebeurt. Content marketing is dus duidelijk een strategie voor de langere termijn. Wat kun je verwachten en wat levert het op?

Als een artikel vroeger op de dag van verschijning geen aandacht kreeg, kon je het verder wel op je buik schrijven. Maar tegenwoordig kan een artikel jaren na dato nog een echte hit worden. Een trending topic. Er hoeft maar één iemand te zijn die de link deelt op social media en ineens ben je weer vol in beeld. En omdat je daar veel wordt bekeken, geliked en gedeeld, verschijn je vanzelf in diverse lijstjes. En word je dus nog populairder. Zonder dat je daar zelf echt invloed op uitoefent.

Langetermijnstrategie
Dynatrace, een klant van GoDigital, ervaarde hetzelfde. In oktober 2016 publiceerden ze een blog, dat in april 2017 een tweede leven kreeg en in mei nóg een keer populair werd op social media. Content marketing is dus duidelijk een langetermijnstrategie. Je kunt niet verwachten dat de leads na publicatie binnenstromen. Het gaat erom dat je gevonden wordt en relevant blijft.

Blog Dynatrace voor de tweede keer gedeeld

 

Relevante inhoud
Heb je het over content marketing, dan heb je het over inhoud. Over blogs, posts, white papers, webpagina’s, e-boeken… Over onderwerpen die leven binnen jouw doelgroep. Nu, maar wellicht ook op een later tijdstip. En dan zo verwoordt dat ze de aandacht trekken én vasthouden. Waarna mensen denken: ‘Dit moeten mijn vrienden en collega’s ook lezen!’ Want dan begint jouw ROI-meter te tikken.

Even geduld a.u.b.
Maar waar moet je nou op rekenen als je een content marketingactie start? Hoe lang moet je wachten voordat het echt iets oplevert? Helaas: je moet even geduld hebben. Het duurt namelijk even voordat je in de zoekresultaten naar voren komt. En dus duurt het ook even voordat mensen jouw stukken vinden en lezen. Wij raden aan om altijd campagnes van minimaal zes maanden te plannen. Publiceer je een half jaar lang consequent revelante content, dan zie je dat aan het eind van die periode in je resultaten terug.

Wat levert content marketing op?
Begint je content echt te lopen, dan pluk je daar zeker de vruchten van. Wat kun je verwachten?

  • Meer backlinks van andere websites naar jouw site
  • Betere vindbaar in de zoekresultaten
  • Meer bezoekers op je website
  • Meer page views

Kortom: met een goede marketingstrategie, een optimale mix van content marketing én een beetje geduld, vergroot jij zeker je ROI.