Top

SolarNRG voorziet Valleipark in Leusden van Panasonic zonnepanelen

27 jun

SolarNRG voorziet Valleipark in Leusden van Panasonic zonnepanelen

’s-Hertogenbosch, 27 juni 2019– Een reeks moderne nieuwbouwhuizen in het Leusdense Valleipark zijn door SolarNRG voorzien van zonnepanelen. De keuze is gevallen op zonnepanelen van Panasonic, die het dankzij hun hoge efficiëntie mogelijk maken met de beperkte beschikbare dakoppervlakte de gevraagde hoeveelheid energie te realiseren. In totaal zijn 206 panelen geplaatst met ieder een vermogen van 330 watt, verdeeld over 36 woningen.

Valleipark is een nieuwbouwproject aan de noordrand van Leusden, waar bewoners dicht bij de stad landelijk wonen. Het project wordt door Heijmans gefaseerd opgeleverd. In fase twee is  een reeks woningen gerealiseerd. “Als partner voorzien wij woningen die gerealiseerd worden van zonnepanelen. In dit geval zijn wij ingeschakeld voor fase twee van het Valleipark project, waarbij een 36-tal  woningen zijn gerealiseerd”, legt Ricardo Soares, Operational Director van SolarNRG, uit.

Luxe uitstraling
“Het gaat om twee-onder-één-kap woningen, waarvan een deel van een rieten dak is voorzien. Met het oog op de uitstraling is bij woningen met traditionele dakpannen gekozen voor een in-dak-systeem, waarbij de zonnepanelen tussen de dakpannen worden verzonken”, aldus Soares. “Bij de woningen met een rieten dak zijn de zonnepanelen op de bijbehorende garages en schuren geplaatst.”

Iedere woning die wordt gerealiseerd moet vandaag de dag aan een bepaalde energieprestatie voldoen. “Dit is in feite een optelsom van zaken die een positieve en negatieve impact hebben op de energieprestatie van een woning. Zo heeft dubbelglas een positieve impact, terwijl een dakkapel door warmteverlies juist een negatieve invloed heeft. Zonnepanelen zijn een relatief goedkope en eenvoudige manier om de energieprestatie van een woning te verbeteren. We merken dan ook dat nagenoeg iedere nieuwe woning die momenteel wordt gerealiseerd van zonnepanelen is voorzien”, legt Soares uit.

Iedere woning is anders
Iedere woning binnen Valleipark is net even anders, vooral door keuzes die kopers maken. Zo kunnen eigenaren ervoor kiezen hun woning te voorzien van een dakkapel of extra dakramen, wat een negatieve impact heeft op de energieprestatie. Dit moet daarom gecompenseerd worden, bijvoorbeeld door meer zonnepanelen te plaatsen. “Binnen Valleipark is geen woning daarom hetzelfde en is per woning gezocht naar een passende oplossing”, zegt Soares. Daarnaast ligt iedere woning net even anders, waarbij de ene woning meer zon krijgt dan de andere. Ook de opbrengst per zonnepaneel verschilt hierdoor per woning. “Sommige woningen zijn daarom voorzien van meer zonnepanelen dan andere, wat nodig is om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Ook de capaciteit van de omvormers die zijn geplaatst varieert hierdoor.”

De grote uitdaging bij dit project was de gevraagde hoeveelheid energie te realiseren met de beperkte dakoppervlakte die beschikbaar was. “Dit vereist een hoge efficiëntie. Heijmans hecht veel waarde aan kwaliteit en stelt daarom strenge eisen aan de zonnepanelen die wij mogen leveren. De keuze kwam daarom al snel op de HIT panelen van Panasonic terecht, die een hoge kwaliteit combineren met een hoge efficiëntie.” In fase twee van Valleipark zijn in totaal 206 zonnepanelen van ieder 330 watt geplaatst. Het totale vermogen komt hiermee uit op 67.000 watt verdeeld over 36 woningen. 

Afhankelijk van externe partijen
Het project is in juni 2018 van start gegaan en in oktober 2018 opgeleverd. “Bij een nieuwbouwproject ben je afhankelijk van veel externe partijen en moet werk vaak gefaseerd worden uitgevoerd. Zo kunnen wij pas de bekabeling en het in-dak-systeem installeren zodra het dak op de woning ligt. De zonnepanelen kunnen in dit stadium echter nog niet worden geïnstalleerd; daarvoor moeten eerst de dakpannen worden gelegd. Een dergelijk project neemt hierdoor relatief veel tijd in beslag.”

Deze afhankelijkheid vereist flexibiliteit. “Indien ergens in het proces vertraging ontstaat, heeft dit impact op alle andere fases van dit proces. Zo kan vertraging bij het installeren van het dak ertoe leiden dat wij het in-dak-systeem later dan gepland kunnen plaatsen, waardoor ook het leggen van de dakpannen wordt vertraagd”, legt Soares uit. “Flexibiliteit is dan ook vereist, want het kan zo maar nodig zijn van de planning af te wijken. Dit vraagt veel van onze planners, maar ook van onze installateurs.”

Tevreden
“Bij Valleipark hebben we niet gekozen voor all-black panelen, iets waar de keuze met het oog op esthetiek vaak wel op valt. Met name bij de woningen met een in-dak-systeem was dit een afweging, aangezien veel mensen volledig zwarte panelen luxer vinden ogen. De dakpannen op deze woningen zijn echter ook niet volledig zwart, maar bevatten verschillende grijstinten. De zonnepanelen met blauwe tint sluiten hier juist erg mooi op aan”, aldus Soares. “Wij kijken dan ook met tevredenheid terug op het project en zijn erg blij met het eindresultaat!”

Locatie: Leusden, Nederland
Naam van het project: Valleipark
Inverter: Omvormers van Growatt met variërende capaciteit
PV Modules: 206 x Panasonic HIT® N330
System output: 67 kWp
Verwachte opbrengst: Ongeveer 1.500kWh per woning
Configuratie: Afhankelijk van de woning
Installatiejaar: 2018
Installateur: SolarNRG