Top

Panasonic toont nieuwe innovaties op vakbeurs Intersolar / The Smarter E

9 mei

Panasonic toont nieuwe innovaties op vakbeurs Intersolar / The Smarter E

’s-Hertogenbosch, 9 mei 2019– Op de vakbeurs Intersolar / The Smarter E, die van 15 tot 17 mei 2019 plaatsvindt in München, presenteert Panasonic een compleet productaanbod voor de energierevolutie in de woningbouw. Hiermee kan een combinatie worden gemaakt tussen de hoogefficiënte heterojunction-modules HIT® en HIT® +, een energiebeheersysteem voor gebouwgebonden installaties, en lucht/water-warmtepompendie duurzaam kunnen verwarmen met behulp van zonne-energie.

Als onderdeel van het ‘Innovatieplatform voor de Nieuwe Energiewereld’, The Smarter E, neemt  Panasonic deel aan de Intersolar-beurs. Het bedrijf toont op zijn beursstand (stand A1.110) voor het eerst in Europa het Home Energy Management System (HEMS), waarmee energie wordt bespaard en comfort en veiligheid in woningen worden vergroot. Panasonic zal er ook zijn hoogefficiënte HIT®-modules presenteren, waarvan er drie (HIT® +) een efficiëntie van minimaal 20 procent hebben. Daarnaast is ook de warmtepompdivisie van het bedrijf aanwezig. Door het HEMS en de HIT®-panelen te combineren met een Panasonic lucht/water-warmtepomp kunnen huiseigenaren een hoogwaardig pakket samenstellen voor klimaatvriendelijke warmte- en stroomvoorziening, op basis van de producten van een van ’s werelds toonaangevende elektronicagroepen.

Nieuw beheersysteem voor energiebesparing, veiligheid en comfort
Het Home Energy Management System (HEMS) van Panasonic is al geruime tijd in gebruik in Japan. Op Intersolar Europe 2019 wordt de voor Europa aangepaste versie geïntroduceerd. HEMS maakt het mogelijk om middels één app energie te besparen en het comfort en de veiligheid in een gebouw te verbeteren. Daarvoor meet het systeem de energiestromen van het pv-systeem, het energieopslagsysteem, de warmtepomp, en andere installaties.

Vervolgens worden deze stromen geanalyseerd om ervoor te zorgen dat de energie efficiënt wordt gebruikt. Om het comfort te verhogen, regelt een IAQ-sensor (Indoor Air Quality) de temperatuur en meet hij de luchtvochtigheid. Door de mogelijkheid om rook- en bewegingsmelders, een webcamera en een voicebox te integreren, kan met het systeem de veiligheid in huis worden vergroot.

“Ons Home Energy Management System ondersteunt tal van protocollen en is ontworpen als app voor alle apparatuur in huis”, aldus Hitoshi Nomura, General Manager Life Solutions Europe. Het Home Energy Management System wordt momenteel getest in installaties in Duitsland. Naar verwachting is het systeem komend voorjaar beschikbaar.

Heterojunction-modules HIT® en ‘HIT® +’ voor meer efficiëntie: nieuwe productclassificatie
De afgelopen maanden heeft Panasonic de prestaties van drie varianten van de hoogefficiënte HIT® moduleserie verhoogd tot 20 procent of meer. Daarnaast heeft het een nieuw productclassificatiesysteem geïntroduceerd.

De modellen van de heterojunction hoog-efficiënte modules met een efficiëntie van minstens 20 procent en met in Japan geproduceerde zonnecellen maken deel uit van de ‘HIT® + productserie. De HIT® + N340-module met een vermogen van 340 watt heeft nu een modulerendement van 20,4 procent. De N335-modules en de volledig zwarte N335K KURO-variant met een vermogen van 335 watt bereiken ieder een efficiëntie van 20,0 procent. De HIT® N330-, N300- en N250-modules zijn gelijk gebleven. Dankzij hun afmetingen bieden ze nog steeds dezelfde grote flexibiliteit tijdens het installatieproces.

Panasonic maakt nog altijd gebruik van heterojunction-technologie die kristallijne en dunne filmtechnologie met elkaar combineert. In de HIT®-zonnecellen wordt een flinterdunne monokristallijne siliciumwafel gecoat met een ultradunne amorfe laag silicium. Hierdoor worden de voordelen van beide fotovoltaïsche technologieën gecombineerd. Kristallijne cellen kunnen meer direct zonlicht in elektriciteit omzetten dan dunne-filmcellen. Dunne-filmcellen werken echter beter in situaties met weinig licht, en ze wekken meer elektriciteit op bij diffuus licht. Dankzij de originele heterojunction-technologie bereiken Panasonic HIT®- en HIT® + -modules een hogere efficiëntie dan conventionele monokristallijne pv-modules. Bij een hogere temperatuur verliezen HIT®-zonnecellen door hun betere temperatuurcoëfficiënt ook minder vermogen dan kristallijne cellen.

Zonne-energie in combinatie met de lucht/water-warmtepompen van Panasonic
Om een woning energetisch nog verder zelfvoorzienend te maken, is de combinatie van een  fotovoltaïsch systeem met een warmtepomp een ideale oplossing. Panasonic heeft verschillende lucht/water-warmtepompen voor commerciële en particuliere toepassingen in het portfolio. Met modellen van 3 tot 16 kW bestrijken Aquarea lucht/water-warmtepompen het grootste vermogensbereik in de markt. Bovendien is voor iedere verwarmingsbehoefte een passend systeem te vinden. Deze hoogefficiënte warmtepompen voor verwarming, koeling en tapwater zijn geschikt voor installatie in zowel bestaande als nieuwe gebouwen.

Amorton amorfe silicium-zonnecellen
Onafhankelijke energievoorziening door pv begint met oplossingen op kleine schaal. Panasonic introduceert dit jaar op Intersolar voor het eerst zijn Amorton amorfe siliciumcellen. Zonnecellen bieden een eenvoudige manier om verschillende toepassingen van duurzame energie te voorzien, zoals horloges, autonome sensoren, schermen en rekenmachines. Dankzij de lage procestemperaturen kunnen materialen zoals glas, kunststof en roestvrij staal in de Amorton-zonnecellen worden verwerkt. Dit maakt het mogelijk om flexibele, dunne en duurzame zonnecellen in complexe vormen te produceren, en daarmee te voldoen aan klantspecifieke eisen.

‘Panasonic life solution business in Europe’ lezing op ees Forum
Op donderdag 16 mei 2019 geeft Andreas Thoma, hoofd Business Development Germany bij Panasonic Solar, van 14.15 tot 14.30 uur een presentatie over ‘Panasonic Life Solution Business in Europa’, op het ees Forum in hal C2, stand C2.550.

Tijdens het ees Forum, dat tevens plaatsvindt van 15 tot 17 mei 2019, geven experts lezingen over actuele ontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie, energieopslag en elektromobiliteit. Panasonic Electric Works AG neemt deel aan de Intersolar-beurs van 15 tot 17 mei 2019, en is er te vinden op stand A1.110.

Over Panasonic
De Panasonic Corporation is een wereldleider in de ontwikkeling van diverse elektronicatechnologieën en -oplossingen voor klanten in de consumentenelektronica, huisvesting, autosector en business-to-business. Het bedrijf vierde in 2018 haar honderd jarig bestaan en heeft zich ontwikkeld tot een wereldspeler. Het heeft nu 591 werkmaatschappijen en 88 gelieerde bedrijven over de hele wereld, met een geconsolideerde netto-omzet van 61,4 miljard euro in het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2018. Alle afdelingen streven het creëren van nieuwe waarde via innovatie na. Zo realiseert het bedrijf door middel van zijn technologieën een beter leven en een betere wereld voor zijn klanten. Voor meer informatie over Panasonic: http://www.panasonic.com/global.