Top

Panasonic stapt in 2018 volledig over op R32

24 mei

Panasonic stapt in 2018 volledig over op R32

Panasonic maakt alle airconditioners met minder dan 3kg aan koudemiddel geschikt voor R32

’s-Hertogenbosch, 24 mei 2018– Panasonic maakt in 2018 volledig de overstap naar R32. Alle airconditioners voor woningen en commerciële locaties van het bedrijf met minder dan 3kg aan koudemiddel zijn vanaf dit jaar geschikt voor dit milieuvriendelijke alternatief. Het gaat hierbij onder meer om de RAC-vloermodellen, single-split units, multi-split systemen en cassettes. Als onderdeel van deze stap heeft Panasonic ook zijn PACi-reeks airconditioners voor commercieel gebruik geschikt gemaakt voor R32.

In de 2014 EU F-Gas Regulation (517/2014) is vastgelegd dat de Global Warming Performance van de Europese Unie (EU) jaarlijks moet verbeteren. Zo mag de Global Warming Potential (GWP) van single-split airconditioningsystemen met minder dan 3kg gefluoreerde broeikasgassen in 2025 niet hoger zijn dan 750 GWP. Ondanks dat deze deadline nog jaren op zich laat wachten, voldoen de single-split en multi-split systemen van Panasonic met een vermogen tot 14kW nu al aan deze Europese regelgeving.

Lagere impact op opwarming van de aarde
R32 maakt al langer onderdeel uit van de gemengde koudemiddelen R407C en R410A. Het is echter ook mogelijk R32 als losstaand koudemiddel in te zetten, wat verschillende voordelen biedt. Zo heeft R32 een lagere impact op de opwarming van de aarde dan gemengde koudemiddelen. Daarnaast is R32 10% efficiënter dan R410A, waardoor significante energiebesparingen kunnen worden gerealiseerd.

Doordat R32 al langer is verwerkt in R410A brengt de omschakeling naar R32 relatief weinig veranderingen met zich mee voor installateurs. Zo zijn de procedures voor zowel het aanleggen van leidingen als het testen van systemen identiek. Wel is ander gereedschap nodig, waaronder andere lekdetectietools. Net als bij andere koudemiddelen is het van belang om bij het bijvullen of juist afvangen van R32 goed te ventileren, om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

PACi-reeks geschikt voor R32
Als onderdeel van zijn inzet op R32 is de PACi-reeks tot en met 14kW airconditioners voor commerciële toepassingen vernieuwd en geschikt gemaakt voor het koudemiddel R32. Dankzij de hogere energie-efficiëntie van dit koudemiddel helpen de nieuwe PACi-modellen bedrijfseigenaren op hun energiekosten te besparen.

De vernieuwde R32 PACi reeks bestaat uit:

  • De standaard series (PZ) 10/12,5/14kW buitenunits
  • 4-weg cassettes (PU2), plafondmodellen (PT2), kanaalmodellen (PF2) en wandmodellen (PK2) binnenunits
  • en is uit te lezen via de Datanavi- beheerapp

De nieuwe R32-binnenunits zijn compatibel met zowel R410A als R32 buitenunits. Dit najaar komen tevens de 6kW en 7kW buitendelen en de volledige Elite-lijn 3,6 tot 14kW op de markt.

R32-vloermodel
Panasonic lanceert tevens een R32-vloermodel voor onder andere woningen binnen de UFE-reeks. Deze nieuwe unit stelt woningeigenaren in staat hun woningen gedurende de wintermaanden te verwarmen en tijdens de zomermaanden te koelen. Het vloermodel is voorzien van energielabel A++ en biedt een hoge efficiëntie, waarmee het een interessant alternatief is voor traditionele radiatoren.

Het nieuwe R32 UFE-vloermodel is voorzien van een compacte behuizing om installatie te vereenvoudigen en is met een geluidsproductie van 20 dB (a) superstil. De unit is beschikbaar met vier verschillende capaciteiten:

  • 5kW (CS-Z25UFEAW) voor multi- en single-split
  • 5kW (CS-Z35UFEAW) voor multi- en single-split
  • 5kW (CS-Z50UFEAW) voor multi- en single-split
  • 2kW (CS-MZ20UFEA) voor multi-split

Belangrijke stap
“Het consolideren van ons portfolio om deze compatibel te maken met R32 is een belangrijke stap in het terugdringen van de impact van airconditioning op ons milieu. De wijziging stelt leveranciers in staat duurzamere oplossingen te leveren, terwijl installateurs de mogelijkheid krijgen energie-efficiëntere en kosteneffectievere oplossingen te bieden aan klanten”, zegt Ildert Burghout, product manager Heating & Cooling Systems bij Panasonic Netherlands.

Over Panasonic
De Panasonic Corporation is een wereldleider in de ontwikkeling van diverse elektronicatechnologieën en -oplossingen voor klanten in de consumentenelektronica, huisvesting, autosector en business-to-business. Het bedrijf viert in 2018 haar honderd jarig bestaan en heeft zich ontwikkeld tot een wereldspeler. Het heeft nu 591 werkmaatschappijen en 88 gelieerde bedrijven over de hele wereld, met een geconsolideerde netto-omzet van 61,4 miljard euro in het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2018. Alle afdelingen streven het creëren van nieuwe waarde via innovatie na. Zo realiseert het bedrijf door middel van zijn technologieën een beter leven en een betere wereld voor zijn klanten. Voor meer informatie over Panasonic:http://www.panasonic.com/global.