Top

Panasonic PV-systemen leveren systeemefficiëntie van meer dan 70%

17 sep

Panasonic PV-systemen leveren systeemefficiëntie van meer dan 70%

Vergelijkingsportal toont efficiëntie van fotovoltaïsche HIT®-panelen

’s-Hertogenbosch, 17 september 2020 – Fotovoltaïsche systemen (PV-systemen) die gebruik maken van Panasonic-modules realiseren een systeemefficiëntie van 70%. De panelen laten hiermee de concurrentie achter zich. Dat blijkt uit cijfers van SunReport, een dienst die installateurs in staat stelt de werking van PV-systemen te verifiëren.

SunReport is een online portal die de prestatie van geregistreerde PV-systemen vergelijkt en evalueert. De berekening is gebaseerd op de prestatieratio van het systeem, wat de verhouding weergeeft tussen de daadwerkelijke en theoretische opgewekte hoeveelheid energie. Voor de daadwerkelijke productie wordt gebruik gemaakt van cijfers van Gestore Servizi Energetica, een door de Italiaanse staat erkende specialist in duurzame energie en energie-efficiëntie. Deze data wordt vergeleken met theoretische cijfers aangeleverd door fabrikanten. De berekening kijkt ook naar gegevens over de zonnekracht van EUMETSAT, een overheidsorganisatie die data, afbeeldingen, satellietgegevens en meteorologische producten levert op het gebied van klimaat.

Data van 28.000 PV-systemen
SunReport beschikt over cijfers van in totaal 28.000 PV-systemen, waarvan de meeste meer dan tien jaar in gebruik zijn. Uit een analyse eind 2019 van gegevens over vaste installaties met een vermogen van minimaal 500 kW blijkt dat installaties met Panasonic HIT®-modules een prestatieratio van 0,707 realiseren. De HIT®-zonnepanelen zijn hiermee het meest efficiënte systeem van alle onderzochte modules die in tenminste 500 installaties worden gebruikt.

“We zijn in 2006 opgericht voor de ontwikkeling van een eenvoudig te gebruiken tool voor het monitoren van alle PV-systemen die beschikbaar zijn voor installatie-eigenaren en installateurs. Met als doel hen inzicht te geven in dalingen van de energieproductie. De grote hoeveelheid data waarover wij beschikken is ook bruikbaar voor het analyseren van de prestatie van op de markt beschikbare modules”, legt Nicola Raffaele Di Matteo, founding partner van SunReport, uit.

Prestaties blijft op lange termijn op peil
Fabrizio Limani, Senior Manager Solar Division bij Panasonic Solar, voegt toe: “De gegevens van SunReport zijn niet alleen een belangrijke maatstaaf voor de prestatieratio, maar ook een uitstekende tool voor het analyseren van de afname in moduleprestaties na verloop van tijd. Sommige gemonitorde systemen zijn sinds 2007 in gebruik.”

Panasonic presteert op dit vlak goed. Het Japanse bedrijf investeert al veertig jaar in research & development op het gebied van zonne-energie en PV-systemen. De HIT® PV-modules worden geproduceerd in de productiefaciliteiten van het voormalige Sanyo. Hierbij wordt gebruik gemaakt van heterojunctietechnologie, waarbij kristallijn wordt gecombineerd met een dunne film. De producten worden geleverd met 25 jaar garantie. Daarnaast garandeert Panasonic dat de producten aan het einde van hun 25-jarige levensduur 86,4% van het opgegeven vermogen opleveren.

Over Panasonic
Panasonic Corporation is een wereldleider die innovatieve technologieën en oplossingen ontwikkeld voor een breed spectrum aan toepassingen in de consumentenelektronica, huisvesting, autosector en business-to-business. Het bedrijf, dat in 2018 haar honderd jarig bestaan vierde, heeft 528 werkmaatschappijen en 72 gelieerde bedrijven over de hele wereld, met een geconsolideerde netto-omzet van 61,9 miljard euro in het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2020. Door het gezamenlijk creëren van nieuwe waarde via innovatie, realiseert het bedrijf door middel van zijn technologieën een beter leven en een betere wereld voor zijn klanten. Voor meer informatie over Panasonic Solar: https://eu-solar.panasonic.net/nl/