Top

Linea Trovata voorziet AZ Sint-Lucas Brugge van efficiënte HIT KURO zonnepanelen

14 aug

Linea Trovata voorziet AZ Sint-Lucas Brugge van efficiënte HIT KURO zonnepanelen

’s-Hertogenbosch, 14 augustus 2019– Het ziekenhuis AZ Sint-Lucas Brugge wekt sinds enkele maanden een deel van haar energieverbruik zelf op met behulp van zonnepanelen. Met het oog op de beperkte hoeveelheid beschikbare dakoppervlak is gekozen voor de efficiënte HIT KURO zonnepanelen van Panasonic, waarmee in totaal 112,13 kWp aan vermogen wordt opgewekt. De panelen zijn geïnstalleerd door Linea Trovata.

Het AZ Sint-Lucas heeft door onder meer zijn omvang en het gebruik van veel medische apparatuur een hoog energieverbruik. Het ziekenhuis is daarom aangesloten op het hoogspanningsnet in België. “AZ Sint-Lucas is één van de weinige partijen in België die over een dergelijke directe aansluiting beschikt”, legt Audenaert uit.

Kinder- en Jeugdpsychiatrische Afdelingen
Dit hoge energieverbruik brengt niet alleen een forse kostenpost met zich mee, maar heeft ook impact op het milieu. Het AZ Sint-Lucas heeft er daarom voor gekozen op het dak van haar nieuwe gebouw Kinder- en Jeugdpsychiatrische Afdelingen (KAS) zonnepanelen te plaatsen om een deel van haar energieverbruik zelf op te wekken. Deze nieuwbouwlocatie werd op 1 juni 2018 opgeleverd en in januari 2019 voorzien van zonnepanelen.

“Zowel vanuit financieel oogpunt als met het oog op het milieu wil AZ Sint-Lucas zoveel mogelijk energie zelf opwekken. De beschikbare hoeveelheid dakoppervlakte op KAS is echter beperkt. Daarom hebben we gekozen voor de efficiënte HIT KURO zonnepanelen van Panasonic, die per m² één van de hoogste opbrengsten opleveren. Het gaat om de HIT KURO 325WP zonnepanelen”, zegt Audenaert.

Efficiënt bij hoge buitentemperaturen
De efficiëntie van zonnepanelen wordt onder meer beïnvloed door de buitentemperatuur, aangezien een hogere temperatuur tot een hoger energieverlies leidt. Juist op warme dagen waarop veel energie kan worden opgewekt, leveren traditionele zonnepanelen hierdoor een lagere efficiëntie op. “Een belangrijk voordeel van de HIT KURO 325WP panelen is de zeer goede temperatuurscoëfficiënt van -0,258 %/°C. Ook bij hoge buitentemperaturen leveren de panelen hierdoor een hoge efficiëntie, wat de opbrengst maximaliseert.”

“De zonnepanelen leveren een goede verhouding tussen prijs en vermogen, en maken het dankzij hun hoge efficiëntie mogelijk op een beperkt dakoppervlakte veel energie op te wekken”, legt Aerdenaert uit. “De efficiëntie van de HIT KURO panelen zien wij ook terug in cijfers over installaties van klanten die wij via ons monitoringssysteem verzamelen. De hogere efficiëntie vertaalt zich in de praktijk in een hogere opbrengst.” Linea Trovata heeft bij AZ Sint-Lucas in vijf dagen tijd in totaal 345 zonnepanelen geïnstalleerd, waarmee een 112,13 kWh aan duurzame energie wordt opgewekt.

Actief betrokken
Linea Trovata is al 15 jaar partner van Panasonic. “Prettig aan Panasonic is de actieve rol die zij spelen in de aanloop naar een project als deze. Zo is iemand van Panasonic met ons meegegaan naar de klant om uitleg te geven over de hogere efficiëntie van de panelen, wat de hogere aanschafprijs van de HIT KURO panelen ten opzichte van traditionele zonnepanelen rechtvaardigt.”

Aerdenaert is content met het project. “We hebben op een mooi nieuwbouwpand een prachtige installatie kunnen opleveren. AZ Sint-Lucas maximaliseert met deze panelen de opbrengst van haar installatie, realiseert hiermee een kostenbesparing en ontziet tegelijkertijd het milieu. We zijn dan ook erg fier op het project.”

Locatie: Brugge, België
Naam van het gebouw: Kinder- en Jeugdpsychiatrische Afdelingen, AZ Sint-Lucas Brugge
Inverter: 2 X SMA STP Core 1 50 kVA
PV Modules: 345 x Panasonic HIT KURO 325WP
System output: 112,13 kWp
Verwachte opbrengst: 100 MWh/jaar
Configuratie: Zuid-oost
Installatiejaar: 2019
Installateur: Linea Trovata Suntec NV

Over Panasonic
De Panasonic Corporation is een wereldleider in de ontwikkeling van diverse elektronicatechnologieën en -oplossingen voor klanten in de consumentenelektronica, huisvesting, autosector en business-to-business. Het bedrijf viert in 2018 haar honderd jarig bestaan en heeft zich ontwikkeld tot een wereldspeler. Het heeft nu 582 werkmaatschappijen en 87 gelieerde bedrijven over de hele wereld, met een geconsolideerde netto-omzet van 62,5 miljard euro in het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2019. Alle afdelingen streven het creëren van nieuwe waarde via innovatie na. Zo realiseert het bedrijf door middel van zijn technologieën een beter leven en een betere wereld voor zijn klanten. Voor meer informatie over Panasonic:http://www.panasonic.com/global.

Over Panasonic Industry Europe
Panasonic Industry Europe GmbH is onderdeel van de wereldwijde Panasonic Group en levert automotive en industriële producten en diensten in Europe. Als partner van de industriële sector onderzoekt, ontwikkelt, produceert en levert Panasonic technologieën die helpen om het motto “A Better Life, A Better World” waar te maken. Het portfolio van het bedrijf omvat zowel essentiële elektronische componenten, apparatuur en modules als ook complete oplossingen en productieapparatuur voor productielijnen in een breed scala van industrieën. Meer over Panasonic Industry Europe: http://industry.panasonic.eu