Top

De ontbrekende schakel in RE100-oplossing: Panasonic waterstof-brandstofsysteem

5 feb

De ontbrekende schakel in RE100-oplossing: Panasonic waterstof-brandstofsysteem

Panasonic toont oplossing voor duurzame energieproductie door middel van waterstof-brandstofceltechnologie tijdens de VSK 2024. Ideaal voor bedrijven die hun bedrijfsactiviteiten CO2-neutraal van stroom willen voorzien, ook als de zon niet schijnt.

’s-Hertogenbosch, 5 februari 2024Panasonic laat tijdens de VSK 2024, die van 6 t/m 9 februari 2024 gehouden wordt in de Jaarbeurs Utrecht, een zuivere waterstof-brandstofsysteem zien waarmee bedrijven een RE100 (100% hernieuwbare energie) oplossing kunnen realiseren. Deze oplossing maakt gebruik van 5 kW zuivere waterstof-brandstofcelgeneratoren. Dankzij de modulaire opbouw kunnen tot 250 units met elkaar verbonden worden waardoor kan worden opgeschaald tot 1,25 Megawatt.

Het voordeel van de oplossing is niet alleen de flexibiliteit om op te schalen wanneer dat nodig is, maar ook de mogelijkheid om onderhoud aan de systemen te plegen zonder stilstand. De individuele units kunnen offline worden gehaald terwijl alle andere systemen blijven draaien. Dat maakt de Panasonic-systemen geschikt voor vele toepassingen van verschillende omvang.

Hoog elektrisch rendement
De brandstofcel werkt met een hoog elektrisch rendement van 56%, wat een zeer hoge waarde is in vergelijking met andere brandstofcelsystemen. Tegelijkertijd kan de warmte die wordt gegenereerd tijdens de opwekking van waterstofenergie worden gebruikt om lucht en water te verwarmen waardoor de energie-efficiëntie verder wordt verbeterd tot 95%. Daarnaast vergt het gebruik van de zuivere waterstof-brandstofcelgeneratoren minder installatieruimte en zorgt het voor een stabiele energiebron.

Werkende oplossing
Panasonic is in april 2022 begonnen met een proefopstelling bij zijn Kusatsu-fabriek in Shiga (vlakbij Kyoto, Japan) en gaat dit jaar van start met een oplossing voor de Britse fabriek van Panasonic in Cardiff. De oplossing in het VK combineert de waterstof-brandstofcelgeneratoren met zonnepanelen en batterijen voor een sterk geïntegreerde controle van de energieopwekking. Een batterijsysteem vangt de schommelingen in de vraag naar energie en de productie van hernieuwbare energie als gevolg van weersomstandigheden op. Dat helpt overtollige en verspilde energieopwekking te verminderen en zorgt voor een stabiele aanvoer van hernieuwbare energie.

Panasonic GREEN IMPACT
De ontwikkeling van de RE100-oplossing is onderdeel van Panasonic’s GREEN IMPACT programma, dat zich ten doel stelt om zowel het welzijn van mensen en de samenleving als wereldwijd een duurzame leefomgeving te bereiken. Het bedrijf is betrokken bij verschillende activiteiten om de CO2-uitstoot van zijn eigen activiteiten te verminderen tot bijna nul in 2030. Tevens wil het bijdragen aan een totaal van 300 miljoen ton[1] of meer aan vermeden uitstoot in 2050, wat ongeveer 1% van de huidige totale wereldwijde uitstoot van 33 miljard ton[2] is.

Ga naar panasonic.com voor meer informatie over de RE100-oplossingen van Panasonic of bezoek de VSK 2024 om deze te bekijken.

Over de Panasonic Group
Opgericht in 1918, en vandaag een wereldleider in het ontwikkelen van innovatieve technologieën en oplossingen voor uiteenlopende toepassingen in de consumentenelektronica-, huisvestings-, automotive-, industrie-, communicatie- en energiesectoren over de hele wereld, stapte de Panasonic Group op 1 april 2022 over op een werkmaatschappijensysteem met Panasonic Holdings Corporation als houdstermaatschappij waar acht bedrijven onder vallen. De groep rapporteerde een geconsolideerde netto-omzet van 8.378,9 miljard yen (ca. 59,4 miljard euro) voor het jaar eindigend op 31 maart 2023. Ga voor meer informatie over de Panasonic Group naar: https://holdings.panasonic/global/.

[1] Gebaseerd op CO2-emissiefactoren voor 2020.

[2] Volgens het IEA bedroeg de CO2-uitstoot door energie 33,6 miljard ton in 2019.