Top

Data is de nieuwe olie en iedereen moet weten welke data zij lekken

26 jan

Data is de nieuwe olie en iedereen moet weten welke data zij lekken

Aan de vooravond van Data Privacy Day (28 januari) waarschuwt de Chief Research Officer van F-Secure, Mikko Hypponen, voor de groeiende impact die social media en apparaten verbonden met het internet hebben op ons dagelijks leven.

Nieuwegein, 26 januari 2017 – Consumenten merken dat hun privacy steeds vaker in het geding is door de onstuitbare groei van zowel social media als het Internet of Things (IoT). Dat zegt Mikko Hypponen, Chief Research Officer van F-Secure. Bedrijven die data verzamelen en exploiteren krijgen steeds meer toegang tot het dagelijks leven van consumenten. De impact van deze ontwikkeling mag niet onderschat worden. In het licht van Data Privacy Day (in Europa bekend onder de naam Data Protection Day) op 28 januari 2017 is het goed hier de aandacht op te vestigen.

“Data is de nieuwe olie,” zegt Hypponen. “En net zoals olie ons voorspoed en problemen opleverde, brengt data ons ook voorspoed en problemen.”

Data koppelen
Hypponen waarschuwt al langer voor het feit dat leveranciers van gratis diensten op vele verschillende manieren informatie verzamelen over hun gebruikers. “Twitter weet dat je binnen 6 maanden een nieuw kindje in de familie verwacht”, legt hij uit. “En als adverteerder op Twitter kun je deze gegevens benutten om je advertenties hierop aan te passen. Het is duidelijk dat deze informatie niet afkomstig is van Tweets of afgeleid kan worden van wie men op Twitter volgt. Het blijkt dat Twitter deze data koopt van grote datawarehousingbedrijven. Twitter verbindt deze informatie vervolgens met een account aan de hand van het telefoonnummer.”

Bedreiging
Deze potentiële bedreiging voor de privacy van de consument wordt groter door zoiets simpels als een broodrooster, zegt Hypponen. “Uiteindelijk is iedere broodrooster die je koopt een apparaat dat is verbonden met het Internet of Things. Zelfs als er voor de klant zelf geen enkele IoT-mogelijkheden zijn. Wat het apparaat wel doet, is verbinding maken met thuis: de fabrikant. De reden waarom dit gebeurt, is eenvoudig. Het wordt zeer goedkoop om een chip in de broodrooster te stoppen waardoor de fabrikant voortdurend in verbinding staat met het apparaat. Iedereen gaat dit doen. Ook wanneer de voordelen aanvankelijk beperkt zijn. Het wordt interessant voor de fabrikant wanneer bruikbare analytics en mogelijk ook zelfs data kunnen worden verkocht aan een datawarehousingbedrijf”, aldus Hypponen.

Het goede nieuws is dat gebruikers zich steeds meer bewust worden van hun privacy en de bescherming daarvan. Dat blijkt uit een onderzoek van beveiligingsbedrijf F-Secure*. Zo geven nu evenveel Mac- of iOS-gebruikers als Windows- of Android-gebruikers aan dat hun computer virusbescherming nodig heeft. Dit is een positieve ontwikkeling gezien het feit dat Apple-gebruikers doorgaans eerder geneigd zijn commerciële transacties te verrichten op hun (mobiele) apparaat.

VPN
Hypponen adviseert gebruikers direct na te denken over hun privacy wanneer zij zich aansluiten bij een gratis dienst of wanneer zij een apparaat aanschaffen dat is verbonden met internet. Daarnaast wijst hij op het gevaar van Wifi-netwerken. “Gebruik een goed VPN om jezelf te beveiligen als je van een Wifi-netwerk gebruik maakt”, zegt hij. “Zonder een VPN is het heel eenvoudig voor iemand die dezelfde Wifi gebruikt om grote delen van je internetverkeer te zien. Gebruik dus een VPN op je laptop, op je smartphone en op je tablet.”

Om het belang van Data Privacy Day te onderstrepen houdt Hypponen een Reddit AMA sessie op vrijdag 27 januari om 15.00 Nederlandse tijd. 

*Bron: The F-Secure Apple Myths Survey bestond uit een online vragenlijst van 3.000 respondenten, representatief naar leeftijd, geslacht en inkomen afkomstig uit drie landen, 1.000 per land: Verenigde Staten, Duitsland en Zweden. Het onderzoek vond plaats van 9 december 2016 tot 1 januari 2017.

Meer informatie
Mikko Hypponen: ‘Data is the New Oil’

Over F-Secure
F-Secure is een Europees cybersecuritybedrijf dat bedrijven en consumenten al tientallen jaren beschermt tegen allerlei cyberdreigingen, van opportunistische ransomware besmettingen tot geavanceerde cyberaanvallen. De diensten en producten van F-Secure maken gebruik van gepatenteerde innovaties en verfijnde threat intelligence om tienduizenden bedrijven en miljoenen mensen veilig te houden. Onze security-experts hebben in Europa aan meer onderzoeken naar cybercrime meegewerkt dan welk ander bedrijf dan ook. De bekroonde producten van F-Secure worden over de hele wereld verkocht door ruim 200 operators en duizenden resellers.