Top

Content marketing: hip en trendy of effectief?

21 feb

Content marketing: hip en trendy of effectief?

Content marketing is helemaal ‘booming’. Gooi content online en je loopt binnen. Helaas: zo werkt het niet. Want net als social media is content nooit een doel op zich. Content marketing kan nog zo hip en trendy zijn, als er geen visie aan ten grondslag ligt, heeft het geen toegevoegde waarde. Maar… is het gebaseerd op een marketingstrategie én een content marketingstrategie? Dan is het uitermate effectief.

Hij is zo oud als de weg naar Rome: de marketingmix. Maar ondanks alle veranderingen in het marketinglandschap zijn die vier P’s (product, prijs, plaats, promotie, eventueel uitgebreid met een aantal nieuwe P’s) nog steeds heel relevant. Want hoe je het ook wendt of keert: het verhaal is hetzelfde gebleven, alleen hebben we veel meer middelen tot onze beschikking gekregen om dat verhaal wereldkundig te maken. En te laten aansluiten op de wensen van de klant.

‘Iets’ met social media
Daar zit in veel gevallen meteen de crux. Sommige bedrijven menen dat ze ‘iets’ moeten met social media. Met content marketing. Als een bezetene zetten ze hun medewerkers aan het werk. Ze moeten berichten posten en bloggen. White papers en nieuwsbrieven publiceren. Waarover? Dat maakt niet uit. Als ze maar van zich laten horen. Uit onderzoek blijkt dat 78% van de bloggende bedrijven geen plan of content strategie heeft. Of ‘een beetje’. Maar vervolgens komen ze wel van een koude kermis thuis.

Hip en trendy of toch liever effectief?
Helaas: dat is het gevolg als je media inzet als doel an sich. Daarbij wordt voorbij gegaan aan de eigenlijke bedrijfsdoelen. Neem je die als uitgangspunt, dan kan het zomaar zijn dat je bepaalde media of middelen –hoe hip en trendy ook- aan je voorbij moet laten gaan. Omdat ze niet bij jouw bedrijf, jouw doel of jouw doelgroep passen. Dat is misschien even schakelen, om niet precies te doen wat iedereen al doet, maar levert je uiteindelijk meer op.

Content marketingstrategie
De essentie blijft: zorg vóór je gaat communiceren voor een goed doordachte marketingstrategie. Blijkt daaruit dat content marketing één van de elementen is die een goede bijdrage kan leveren aan jouw bedrijfsdoelen? Werk dan ook een gedegen content marketingstrategie uit. Wat is je doel? Wie zijn je doelgroepen? Op welke zoekwoorden zoekt jouw doelgroep? Om welke thema’s draait het? Wat is je uitgangspunt? Welke fasen kun je onderscheiden in de buyer journey? En: welke quick wins en lange termijn activiteiten zijn mogelijk?

Content planning
Een content marketingstrategie geeft je meteen handvatten om ook je content planning op te stellen, bijvoorbeeld aan de hand van het Hero, Hub, Hygiene-model. Zo weet je ruim van tevoren welke acties je moet ondernemen. Het zet content marketing structureel op jouw agenda én zorgt daardoor voor structurele aandacht van jouw doelgroep. En die aandacht zorgt er uiteindelijk voor dat jij je bedrijfsdoelen realiseert.