Top

Alles mooi op een rijtje: de top 10 online marketing trends 2018

30 nov

Alles mooi op een rijtje: de top 10 online marketing trends 2018

De kerstversiering hang al in de winkels, dus wordt het tijd om naar de marketingactiviteiten van volgend jaar te kijken. Daar hoort uiteraard een nieuw marketingplan en -budget bij. Om snel stappen te kunnen zetten, hebben we kort de trends van dit moment voor je op een rijtje gezet. We hebben verschillende bronnen* geraadpleegd en trends op het gebied van online marketing, social media en content marketing samengevoegd.

Zo komt uit het jaarlijkse onderzoek van Smart Insights onder marketeers (wereldwijd en uit diverse branches) naar voren dat content marketing, big data en artificial intelligence/machine learning de drie belangrijkste trends zijn. Deze trends zien we terugkomen in de meeste lijstjes die we hebben bekeken.

Hieronder onze top 10:

 1. Content marketing
  De laatste jaren is er een ware tsunami van content op gang gekomen. Het wordt steeds lastiger om jouw content onder de aandacht van jouw doelgroep te krijgen. Promotie van je content gaat daarom een steeds groter deel van het budget innemen. Sandra Smits van de Persgroep geeft als maatstaf 20 procent van het budget voor content creatie en 80 procent voor bereik. Daarnaast gaat het steeds meer om kwaliteit en niet om kwantiteit. Google waardeert dat ook beter. Herschrijf goede artikelen voor andere media en zorg voor langere en meer inhoudelijke blogs en artikelen. Uiteraard met de informatiebehoefte van je doelgroep in gedachten.
 1. Data-driven marketing
  Alle type media uit het PESO-model – paid, earned, shared en owned – bieden de mogelijkheid om resultaten te meten. Zo zie je bijvoorbeeld dat bij social media het niet meer om de likescomments en shares gaat, maar om de reachfrequencytraffic en conversiebijdrage. Monitoren en op tijd bijsturen wordt daardoor steeds eenvoudiger.
 1. Artificial Intelligence
  We hebben steeds meer specifieke tools tot onze beschikking die ons inzicht geven in de prestaties van onze marketing activiteiten. Artificial Intelligence (AI) is nodig om al deze tools, datasets en platformen met elkaar te verbinden, zodat we zicht krijgen op het complete plaatje. Voorbeelden van het gebruik van AI in marketing zijn RankBrain van Google en programmatic media buying. Hierbij wordt gebruik gemaakt van algoritmes die ervoor zorgen dat het zoek- of inkoopproces steeds verder wordt geoptimaliseerd. Automatisch, zonder tussenkomst van mensen. Dat brengt enerzijds voordelen, maar ook uitdagingen met zich mee. In het geval van programmatic buying kun je heel gericht je doelgroep bereiken, anderzijds weet je niet altijd welke keuze RankBrain maakt en of je advertentie vertoond wordt. Het wordt daarom steeds belangrijker om AI te begrijpen en te integreren in je marketingactiviteiten.
 1. Personalisatie
  Door de toename van beschikbare informatie ontwikkelen consumenten vanzelf een blinde vlek voor generieke content. Personaliseren van content wordt daarom steeds belangrijker. Het op een juiste manier combineren van data en content gaat een steeds grotere rol spelen. Hoe meer er bekend is over de ontvanger, hoe relevanter en dus effectiever je boodschap is.
 1. Video
  Als er een trend is waar consensus over bestaat, dan is het wel het groeiend belang van video. Facebook verwacht dat binnenkort 70 procent van alle content op haar platform video zal zijn. Cisco denkt zelfs dat 80 procent van alle traffic op internet in 2019 video zal zijn. Bedenk daarbij dat YouTube, na Google, de meest gebruikte search engine is. Merken moeten daarom meer en meer aan de slag met video om hun doelstellingen te behalen. Het gaat echter niet alleen meer om video, maar eerder om ‘motion’. Het toevoegen van beweging aan je content. Animatie, stop motion en cinemagraphs zijn vormen van motion die goed in te zetten zijn en kostenefficiënt kunnen worden ontwikkeld.
 1. Mobile
  Het was al bekend dat Google het belangrijk vindt dat websites responsive zijn. Dus ook goed zichtbaar zijn op andere devices dan een laptop of desktop. We besteden namelijk meer dan 80 procent van onze tijd via mobiele devices op social media en kijken gemiddeld maar liefst 150 keer per dag op onze telefoon. Kortom, een campagne moet daarom altijd geschikt zijn voor mobile. Houd daar rekening mee bij het maken van content zoals video en beeld.
 1. Direct klantcontact
  Consumenten zijn tegenwoordig altijd en overal online en verwachten dat ook van bedrijven. Het contact moet sneller, directer en laagdrempeliger. Chatbots bieden een goed geautomatiseerd alternatief. De software simuleert menselijke gespreksvoering en blijft persoonlijk, beleefd en is altijd beschikbaar. Daarnaast rollen WhatsApp en Facebook Messenger advertentievarianten uit waarmee je zeer gericht een-op-een-conversaties kunt starten.
 1. Micro-influencers
  Influencer marketing was lange tijd het domein van enkele bloggers en vloggers met een miljoenen bereik. Die duizenden kleine maar invloedrijke influencers gaan echter steeds belangrijker worden. Deze micro-influencers hebben weliswaar een kleiner bereik, maar richten zich op hele specifieke segmenten en hebben vaak een betere relatie met hun volgers. Blijf echter wel kritisch of de micro-blogger daadwerkelijk verstand van zaken heeft.
 1. Account Based Marketing
  Door de mogelijkheden van personalisatie van content wordt de aanpak van Account Based Marketing (ABM) nog relevanter. Met ABM bepalen sales, marketing en finance samen heel gericht wie jouw ideale klanten zijn. Omdat je duidelijk voor ogen hebt wie je prospects zijn, zet je je middelen heel gericht en dus efficiënt in. Alle marketingactiviteiten zijn volledig afgestemd op de doelgroep.
 1. Conversion Rate Optimization
  Door het inzetten van SEO zorg je dat bezoekers jouw website vinden. Eenmaal op je website wil je bijvoorbeeld dat ze een whitepaper downloaden, zich inschrijven voor een evenement of een gesprek aanvragen. Daar blijft het aantal conversies van bezoekers naar leads vaak achter. Doordat er steeds meer data beschikbaar is over het gedrag van jouw websitebezoekers wordt het ook inzichtelijker waar in het proces zij eventueel afhaken. Daar zijn dan verbeteringen nodig. Het succes van deze verbeteringen zit ‘m vooral in heel veel testen. Gelukkig zijn er inmiddels veel best practices te vinden, zodat je gerichter aan de slag kunt. Daarnaast bieden steeds meer analyse tools real-time data, waardoor je snel de resultaten van je aanpassingen kunt inzien. Zo worden bezoekers klanten.

Kortom, de eerder genoemde drie trends content marketing, big data en AI komen niet uit de lucht vallen. Het koppelen van deze drie zorgt ervoor dat de consument op maat wordt bediend en eerder overgaat tot koop. Dat is echter geen korte termijn strategie en vergt commitment voor de lange termijn van de hele organisatie.

* Frankwatching, Marketingfacts, Emerce, Content Marketing Institute, Smart Insights, Digital Marketing Magazine en Forbes