Benelux IT-besluitvormers over postpandemische uitdagingen, impact op de werkcultuur en UC-uitgavenplannen voor 2022
Europees onderzoek van Nuvias UC laat zien dat:
- Driekwart van de IT-besluitvormers in de Benelux denkt dat er een culturele kloof zal ontstaan als gevolg van hybride werken
- Meer dan de helft de afgelopen 18 maanden meer aan UC heeft uitgegeven dan gepland
- De helft van mening is dat moderne UC de balans tussen werk en privé voor werknemers kan helpen verbeteren
Oud-Beijerland, 2 februari 2022 – Nuvias UC, het Unified Communications-onderdeel van de Nuvias Group, een toonaangevende en oplossingsgerichte distributeur, heeft de bevindingen van zijn laatste Europese onderzoek bekendgemaakt. Daarin worden de grootste uitdagingen en kansen in de UC-markt voor 2022 gedeeld.
IT-besluitvormers in de Benelux, Zweden, Frankrijk, Spanje, Italië en het VK verwachten het volgende:
- UC-uitgaven nemen toe naarmate bedrijven hun digitale transformatiestrategieën na de pandemie voortzetten
- Een betere balans tussen werk en privé bij medewerkers en verbeterde bedrijfscontinuïteit dankzij moderne UC
- Hybride manieren van werken creëren een culturele kloof tussen medewerkers die op kantoor en thuis werken
UC-uitgaven stijgen
De pandemie dwong bedrijven om hun digitale transformatiestrategieën te veranderen en te versnellen om het hoofd te bieden aan een wereld van werken op afstand. Om aan de vraag te voldoen, schoten de uitgaven voor UC-technologieën omhoog. Zozeer zelfs dat bijna twee derde van de Benelux-respondenten (61%) zei dat hun uitgaven aan Unified Communications in de afgelopen 18 maanden hoger waren dan gepland. In het VK (67%), Spanje (68%) en Frankrijk (66%) is hetzelfde beeld te zien.
Maar er zijn nog geen tekenen dat de UC-uitgaven gaan afnemen. Bijna de helft van de Benelux-respondenten (44%) geeft zelfs aan dat hun verwachte uitgaven in de komende 12 maanden hoger zijn dan eerder gepland. In Frankrijk (50%) en Spanje (51%) zijn deze plannen het meest concreet.
Voor sommigen is deze trend te wijten aan het feit dat bedrijven spijt hebben van hun gebrek aan investeringen in UC tijdens de pandemie. In de Benelux gaf een vijfde (20%) aan het te betreuren dat ze niet meteen voldoende hebben geïnvesteerd in hun digitale transformatie tijdens COVID-19. Dat speelde het meest in Spanje (31%) en het minst in Zweden (19%). In de toekomst blijven UC-uitgaven voor de meeste bedrijven waarschijnlijk een topprioriteit, aangezien ze een hybride manier van werken verder gaan voortzetten.
Zorgen over culturele kloof tussen medewerkers
IT-besluitvormers in de Benelux (96%) vertrouwen erop dat ze gereed zijn om het hybride personeelsbestand te ondersteunen (tot wel 99% in Italië en Spanje). Nog eens 83% zei dat hun samenwerkingstools een positieve invloed hadden op de manier waarop hun werknemers omgingen met de overgang naar werken op afstand. Maar bedrijven erkennen nog steeds de uitdagingen die voor ons liggen als het gaat om communicatie en integratie in een postpandemisch tijdperk.
De adoptie van hybride manieren van werken vereist dat organisaties een flexibele UC-infrastructuur bouwen die zowel werken op afstand als op kantoor kan ondersteunen. Dit vereist dat IT-besluitvormers hun UC-aanbod verder onder de loep moeten nemen. 34% van de Benelux-respondenten denkt bijvoorbeeld dat gebruikers binnen hun bedrijf betere integratietools of communicatietools willen, die gemakkelijk werken op elk apparaat. Dat is de laagste score van de onderzochte landen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanje waar dit cijfer opliep tot 49%.
Toch reiken de effecten van het hybride model verder dan de technische logistiek. Van degenen die de afgelopen 18 maanden hybride werken hebben geïmplementeerd, denkt maar liefst 75% van de IT-besluitvormers in de Benelux dat er een culturele kloof zal ontstaan tussen medewerkers die op kantoor en thuis werken, hetzij groot of klein. Dat is 5% boven het Europese gemiddelde (70%). Het enige opvallende verschil is Italië, waar 39% denkt dat er helemaal geen kloof zal zijn. Nog eens de helft (48%) van de respondenten in de Benelux denkt dat hierdoor kliekjes zullen ontstaan. Ter vergelijking, alleen in Spanje denken ze daar met 58% sterker over.
Als bedrijven deze culturele barrières kunnen slechten, is er een sterke consensus dat UC een integrale rol speelt in de bedrijfsmoraal – de toepassing van morele normen in de professionele omgeving – en continuïteit. De helft van de Benelux-respondenten (48%) is zelfs van mening dat moderne UC kan helpen bij het verbeteren van de balans tussen werk en privé voor werknemers, en nog eens 37% is van mening dat het de bedrijfscontinuïteit kan helpen verbeteren. Dat komt met name met de Britse respondenten (45%) overeen.
IT-complexiteit blijft een grote uitdaging
Uit het onderzoek blijkt tevens dat, hoewel IT-besluitvormers van plan zijn om door te gaan met investeren in UC, er een grote behoefte aan technische expertise blijft naarmate UC-oplossingen complexer worden. Meer dan de helft (57%) van de Benelux-respondenten wendt zich zelfs tot IT-consultants voor advies over hun UC-uitdagingen, waarbij Italië dit het meest doet (62%) en Frankrijk het minst (48%). Daarnaast richt bijna de helft van de besluitvormers in de Benelux (49%) zich tot IT-resellers voor technische expertise.
Dat is geen verrassing, aangezien 35% van de IT-besluitvormers in de Benelux de afgelopen 18 maanden een gebrek aan IT- en/of technische vaardigheden binnen hun IT-team heeft ervaren. Dat werd het meest gevoeld in Zweden en Spanje (42%) en het minst in Italië (29%). De postpandemische wereld van werk zal een groot aantal unieke uitdagingen met zich meebrengen voor IT-besluitvormers. Daarbij worden cyberaanvallen die verband houden met werken op afstand en de technische complexiteit van zakelijke behoeften gezien als de grootste uitdagingen (35%) waar zowel Benelux IT-teams als IT-resellers de komende 12 maanden mee te maken krijgen.
Jeremy Keefe, CEO bij Nuvias UC zegt hierover: “Met respondenten die technische complexiteit (38%) aanhalen als een van de grootste belemmeringen om een Unified Communications-implementatie succesvol te maken, ligt er een duidelijke kans voor IT-resellers. Zij kunnen profiteren van deze postpandemische vraag door een consultancy geleide aanpak te volgen en zich te profileren als de technische experts op het gebied van alles wat met UC te maken heeft. Het opbouwen van hechte relaties met deze experts zal de leiders scheiden van de achterblijvers als het gaat om bedrijven die naadloze communicatie en samenwerking realiseren in een postpandemisch tijdperk.”
Methodologie
In oktober 2021 heeft Nuvias UC in samenwerking met Sapio Research 1508 Europese IT-besluitvormers ondervraagd (inclusief die in management-, directie- en c-suite-functies) om inzicht te krijgen in hun evaluatie van trends, uitdagingen en kansen in de UC-markt en de impact van UC bij grote bedrijven. De onderzochte landen zijn onder meer het VK, de Benelux, Zweden, Frankrijk, Spanje en Italië.
Over Nuvias UC
Nuvias UC richt zich op het mogelijk maken van innovatieve Unified Communications, Collaboration en cloudgebaseerde UC-services en -oplossingen. Als snelstgroeiende pan-Europese UC-distributeur maken ze het hun partners gemakkelijk om aan de behoeften van hun klanten te voldoen door de onboarding, implementatie en ondersteuning van UC-producten, -diensten en -oplossingen van topleveranciers mogelijk te maken. U kunt meer informatie over Nuvias UC vinden op www.nuvias-uc.com.