Top

Panasonic neemt alle aandelen van Area Cooling over

7 aug

Panasonic neemt alle aandelen van Area Cooling over

Overname versterkt de activiteiten van Panasonic op het gebied van koelunits in Europa.

’s-Hertogenbosch, 7 augustus 2024 – Cold Chain Solutions Company (Panasonic) van Panasonic Corporation heeft een overeenkomst gesloten met Cooling Solutions S.L. voor de aankoop van alle aandelen van haar dochteronderneming Area Cooling Solutions Sp. z.o.o. (Area Cooling), een Poolse fabrikant van koelapparatuur.[1] Deze transactie is een strategische stap voor Panasonic om zijn activiteiten op het gebied van koelunits op de Europese markt te versterken en zijn voortdurende wereldwijde expansie te versnellen.

Europese markt
Het Kigali-amendement[2] van het Protocol van Montreal[3] en de F-gassenverordening van de Europese Unie[4], naast andere voorschriften, beperken de productie, consumptie, import en export van HFK’s, die veel worden gebruikt als koudemiddel in koelapparatuur. Dat vereist een overgang naar alternatieve koudemiddelen met een lager aardopwarmingsvermogen (GWP). Europa heeft een voortrekkersrol gespeeld bij deze milieu-initiatieven, in lijn met het streven van de regio naar klimaatneutraliteit en de voorkeuren van klanten voor groenere technologieën. Panasonic, de toonaangevende fabrikant van CO2-koelunits op de Japanse markt, ziet Europa als zijn belangrijkste markt voor de toekomst.

Productontwikkeling
Area Cooling is een innovatief bedrijf dat agressief investeert in groeigebieden zoals invertergestuurde koelunits en CO2-koelunits. De producten hebben technologische affiniteiten met de koelunits van Panasonic, aangezien ze al lang door Panasonic ontworpen compressoren gebruiken. Met deze overname versterkt Panasonic het fundament voor zijn Europese activiteiten. De overname omvat overigens niet de distributieactiviteiten van compressoren en andere HVACR-componenten waarin Area Cooling momenteel actief is.

Area Cooling en Panasonic gaan resources delen en synergiën creëren in de koelunit-business om producten te ontwikkelen die beter voldoen aan de behoeften van de klant, lokaal in Europa te produceren en de aanwezigheid van Panasonic-koelunits op de Europese markt te vergroten.

Over de Panasonic Group
Opgericht in 1918, en vandaag de dag een wereldleider in het ontwikkelen van innovatieve technologieën en oplossingen voor uiteenlopende toepassingen in de consumentenelektronica-, huisvestings-, automotive-, industrie-, communicatie- en energiesectoren over de hele wereld, stapte de Panasonic Group op 1 april 2022 over op een werkmaatschappijensysteem met Panasonic Holdings Corporation als houdstermaatschappij waar acht bedrijven onder vallen. De groep rapporteerde een geconsolideerde netto-omzet van 54,12 miljard euro (8.496,4 miljard yen) voor het jaar eindigend op 31 maart 2024. Ga voor meer informatie over de Panasonic Group naar: https://holdings.panasonic/global/.

[1] Deze overeenkomst zal formeel worden aangegaan nadat aan de algemene voorwaarden van de overeenkomst, met inbegrip van de goedkeuring van de relevante autoriteiten, is voldaan.

[2] Aangenomen in 2016. Fluorkoolwaterstoffen (HFK’s) zijn toegevoegd aan de lijst van stoffen die onder regelgeving vallen in het kader van het Protocol van Montreal.

[3] Een milieuverdrag dat in 1987 werd aangenomen en in 1989 in werking trad om de ozonlaag te beschermen, formeel bekend als het Protocol van Montreal betreffende stoffen die de ozonlaag afbreken. Deze internationale overeenkomst stelt doelstellingen vast voor het uitfaseren of elimineren van de productie en het gebruik van stoffen die de ozonlaag kunnen aantasten, en voor het reguleren van de import en export.

[4] In 2006 is in Europa regelgeving aangenomen om de milieu-impact van gefluoreerde gassen te verminderen. Deze verordening heeft betrekking op fluorkoolwaterstoffen (HFK’s), perfluorkoolwaterstoffen (PFK’s) en zwavelhexafluoride (SF6).